Άγιος Τρύφωνας ο Προστάτης των Αμπελουργών

 In BLOG

Μια από τις σημαντικότερες ημέρες η σημερινή για τον οινικό κόσμο μιας και την 1η Φεβρουαρίου εορτάζεται ο Άγιος Τρύφωνας, ο προστάτης των Αμπελουργών.

Γεννημένος στην Λάμψακο της Φρυγίας κατά τον 30 αιώνα μ.Χ. είχε φτωχικά παιδικά χρόνια, όπου ο ίδιος και η οικογένεια του αναγκάζονταν να εκτρέφουν χήνες και να καλλιεργούν φυτά ώστε να παράγουν τρόφιμα για να ζήσουν. Στις αγιογραφίες φαίνεται να κρατά ένα κλαδευτήρι, ενώ ο ίδιος έχει γράψει ευχή για τα αμπέλια, η οποία βρίσκεται στο ευχολόγιο του Dimitrievski. Για τον λόγο αυτό και για να τιμήσουνε τον Άγιο, οι αμπελουργοί δεν κλαδεύουν τα αμπέλια τους την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ψεκασμός με αγιασμό πραγματοποιείται με σκοπό να ευλογήσουν το αμπέλια για μια καλή και παραγωγική χρονιά.

Κύριε ό θεός εξαπόοτειλον τον άγγελόν σου του πατάξαι παν γένος κακούργων θηρίων των άδικούντων αμπέλους χώρας και κήπους τών δούλων σου. Ορκίζω υμάς κάκιστα θηρία, κάμπη, σκώληκα, ακωληκοκάμπη, ο κάνθαρος, βρούχος, ακρίδα, επίμαχος , καλιγάρις, μακρόποδα, μύρμηκα, φθεϊραι, ρυγίτης, ψυλλίτης, καυσοκόπος, κοχλός, ψαλίτης και είτι άλλο προσφυσούν, και μαραίνον τον καρπόν της οταφυλής καί παν είδος χρησίμων λαχάνων, ορκίζω υμάς, κατά των αγίων πολυομάτων χερουβίμ καί των έξαπτερύγων σεραφείμ, των Ιπταμένων κύκλο του θρόνου και κραζόντων το άγιος, άγιος, άγιος, κύριος, Σαβαώθ, είς δόξαν του Θεού πατρός, ορκίζω υμάς μη αδικήαητε τό έντεύθεν μήτε την άμπελον μήτε τά σιτοφόρα μήτε τους κήπους των δένδρων τε λαχάνων, των δούλων του Θεού, των δι’ εμού επικαλουμένων το όνομα της δόξης κυρίου.

Recommended Posts
Μετάβαση στο περιεχόμενο