Αναγνώριση αρωμάτων

 In BLOG

Σας έχει συμβεί κάποια φορά να αγοράσετε ένα κρασί λόγω των αρωμάτων που περιγράφονται στην ετικέτα του, αλλά όταν το δοκιμάσετε να μην μπορείτε να τα αναγνωρίσετε; Αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές βοηθητικές ιδέες και προτάσεις, ώστε να εξασκήσουμε την ικανότητά μας στην αναγνώριση των αρωμάτων και να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο το επόμενο κρασί που θα δοκιμάσουμε.

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πολλοί από τους αρωματικούς προσδιορισμούς είναι υποκειμενικοί και όχι απόλυτα ακριβείς. Από την άλλη η ικανότητα του καθενός να αναγνωρίσει μυρωδιές έγκειται στην μνημονική του ικανότητα. Πως μπορείς να αναγνωρίσεις το άρωμα του φραγκοστάφυλου εάν δεν το έχεις ποτέ δοκιμάσει; Ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι να ‘‘εκπαιδεύσουμε’’ την μύτη και την μνήμη μας. Το πιο γρήγορο και εύκολο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε συνεχώς συναίσθηση και να αναζητούμε τις μυρωδιές που μας περιτριγυρίζουν. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε επίγνωση των αρωμάτων γύρω μας, την στιγμή που ψωνίζουμε φρούτα ή λαχανικά, όταν μαγειρεύουμε αλλά και όταν περπατάμε στο δρόμο. Το να εξασκούμε την όσφρηση μας και να αποθηκεύουμε την κάθε μυρωδιά στην μνήμη μας με το όνομά της είναι πολύ σημαντικό στην οινογνωσία, ενώ με την πάροδο του χρόνου θα αυξήσει την ευαισθησία μας στην αναγνώριση των αρωμάτων. Αφού μπορέσουμε να ταξινομήσουμε τα γνωστά μας αρώματα στη μνήμη μας, το επόμενο βήμα είναι να προσθέσουμε νέα.

Προτείνουμε λοιπόν ξεκινώντας από τα λευκά κρασιά την παρακάτω λίστα με χαρακτηριστικά αρώματα που συχνά συναντάμε:

Όταν έρθει η ώρα να δοκιμάσουμε ένα κρασί πρέπει να ανατρέξουμε στη ‘‘βάση δεδομένων’’ που έχουμε δημιουργήσει στο μυαλό μας. Όταν για παράδειγμα δοκιμάζουμε ένα κρασί όπως η Ορεινή Άδολη Γης, μπορούμε να ξεκινήσουμε προσπαθώντας να ανατρέξουμε στα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων όπως το πεπόνι, το ροδάκινο και το μάνγκο. Αντίθετα στην περίπτωση ενός ερυθρού όπως ο Μορφέας, πρέπει να θυμηθούμε κόκκινα και μαύρα φρούτα όπως βύσσινο, μούρο και δαμάσκηνο και να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να τα εντοπίσουμε σε αυτό που δοκιμάζουμε.

Κατά την γευστική δοκιμή ενός κρασιού, είναι πολύ βοηθητικό αρχικά να ανακινήσουμε το ποτήρι, ώστε να φέρουμε το κρασί σε επαφή με το οξυγόνο και έτσι να το βοηθήσουμε να εκφραστεί καλύτερα. Στην συνέχεια το μυρίζουμε, αλλά πάντα απαλά γιατί σε αντίθετη περίπτωση η μύτη μας θα κατακλυστεί από τα πιο έντονα και πτητικά αρώματα του αλκοόλ. Έτσι είναι καλύτερα να κάνουμε μικρές και σχετικά αργές εισπνοές ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε όλα τα χαρακτηριστικά αρώματα του εκάστοτε κρασιού. Έτσι για παράδειγμα στην περίπτωση της Μαλαγουζιάς, η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται είναι το έντονο άρωμα από ροδάκινο, στη συνέχεια όμως μπορείς να αντιληφθείς και αρώματα από αχλάδι, lime και ακόμη βοτανικές νότες και λευκό πιπέρι.

Στην οινογνωσία, λοιπόν το πιο σημαντικό είναι η συνεχής εξάσκηση, τόσο με κρασί όσο και με οποιοδήποτε άλλο φαγητό, φρούτο, μπαχαρικό ή ακόμη και κάποιο κιτ αρωμάτων. Συνεχίστε λοιπόν την εξάσκηση και μην ξεχνάτε,  απολαμβάνουμε υπεύθυνα!

Προμηθευτείτε τα κρασιά σας με αυθημερόν παράδοση στην περιοχή της Πάτρας, και 3-4 εργάσιμες ημέρες στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο eshop μας CAVACLAUSS.gr

 

Ακολουθήστε μας:

 

Recommended Posts
Μετάβαση στο περιεχόμενο