Διατροφικά στοιχεία στο κρασί

 In BLOG

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποια είναι τα διατροφικά στοιχεία που περιέχονται σε ένα ποτήρι κρασί;

Οι ετικέτες των κρασιών σχεδόν ποτέ δεν αναγράφουν πληροφορίες σχετικά  με τα διατροφικά στοιχεία τους. Έτσι είναι πιθανό να μην γνωρίζεται τι περιέχεται σε ένα ποτήρι ξηρής Μαυροδάφνης πέρα από την επί τοις εκατό περιεκτικότητα σε αιθανόλη και το γεγονός ότι περιέχει θειώδη.

  • Θερμίδες

Η περιεκτικότητα σε αιθανόλη είναι η κύρια πηγή θερμίδων σε ένα κρασί. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ένα ημίγλυκο, χαμηλόβαθμο κρασί μπορεί να έχει λιγότερες θερμίδες από ένα ξηρό υψηλής αλκοολικής περιεκτικότητας. Η ίδια ετικέτα κρασιού όμως μπορεί να έχει διαφορετικό αλκοολικό βαθμό ανάλογα την εσοδεία, καθώς αυτός καθορίζεται από την αρχική συγκέντρωση σακχάρων στα σταφύλια. Γενικότερα πιο γλυκά σταφύλια παράγουν κρασιά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αιθανόλη και άρα περισσότερες θερμίδες.

  • Υδατάνθρακες

Η συγκέντρωση υπολειπόμενων σακχάρων στο κρασί είναι εκείνη που επηρεάζει την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Έτσι, ένα ποτήρι γλυκιάς ΠΟΠ Μαυροδάφνης Πατρών έχει πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση υδατανθράκων σε σχέση με ένα ποτήρι ξηρής Μαυροδάφνης  ΜΤ 23 από την συλλογή Castro Clauss. Παρόλο που σε ένα μπουκάλι κρασί δεν αναγράφεται η συγκέντρωση υπολειπόμενων σακχάρων, θα βρείτε στην ετικέτα τον χαρακτηρισμό ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο και γλυκό.

  • Βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά

Το κρασί ακόμη περιέχει ένα σύνολο βιταμινών (Β2, Β6) και μετάλλων (σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορος κα) τα περισσότερα από τα οποία όμως βρίσκονται σε ίχνη. Ακόμη κυρίως τα κόκκινα κρασιά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς. Τα συστατικά αυτά βρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών και κατά την παραγωγή ερυθρών οίνων εκχυλίζονται στο γλεύκος κατά την διάρκεια της ζύμωσης.

Recommended Posts
Μετάβαση στο περιεχόμενο