Η Ρομπόλα

 In BLOG

Με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, η Ρομπόλα είναι μια λευκή ποικιλία πλέον αρκετά διαδεδομένη που παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά συνήθως δεξαμενής. Καταγράφεται στο νησί της Κεφαλλονιάς ήδη από τον 12ο αιώνα και μάλλον μεταφέρθηκε εκεί από του Βενετούς. Λόγω ονόματος αλλά και επειδή καλλιεργείται στα νησιά του Ιονίου, παλιότερα επικρατούσε η γνώμη ότι είναι ταυτόσημη με την καλλιεργούμενη στην βορειοανατολική Ιταλία Ribolla Gialla. Παρόλα αυτά οι διαφορές με την ιταλική ποικιλία είναι πολλές, τόσο από άποψη αμπελογραφίας όσο και από τα χαρακτηριστικά των παραγόμενων οίνων. Σήμερα καλλιεργείται στην κεντρική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου με σημαντικότερο αυτό της Κεφαλλονιάς, όπου δίνει άλλωστε τα κρασιά ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλλονιάς.

Η Ρομπόλα από αμπελουργική σκοπιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ξηρασία και τις ασθένειες. Ως ποικιλία είναι ιδιαίτερα παραγωγική και για τον λόγο αυτό συχνά απαιτούνται ενέργειες για τον περιορισμό της με σκοπό την παραγωγή ενός ποιοτικότερου προϊόντος. Οι καλύτερες εκφράσεις της προέρχονται συνήθως από ορεινούς αμπελώνες, με πετρώδη και σχετικά άγονα εδάφη. Για τον λόγο αυτό μάλιστα στην Κεφαλλονιά, μόνο οι αμπελώνες που εκτείνονται σε υψόμετρο από 500 έως και 800 μέτρα ανήκουν στην ΠΟΠ ζώνη του νησιού.

Η Ρομπόλα τα τελευταία χρόνια δίνει υψηλής ποιότητας κρασιά με πολύ φίνο χαρακτήρα τα οποία οινοποιούνται κατά κύριο λόγο σε δεξαμενές λόγω του ευοξείδωτου χαρακτήρα της. Γενικά τα εν λόγω κρασιά χαρακτηρίζονται από λευκοκίτρινο χρώμα, με αρώματα από ξινά άγουρα φρούτα όπως το lime, ο ανανάς, το ροδάκινο και το πράσινο μήλο και αρώματα ανθών λεμονιάς. Στο στόμα παρουσιάζει τραγανή οξύτητα, μέτριο προς χαμηλό σώμα με μεταλλικές νότες.

 

Οι δικές μας εκδοχές της ποικιλίας καλλιεργούνται στην περιοχή Δεμέστιχα Αχαΐας σε υψόμετρο 700-800 μέτρα και έδαφος αμμοαργιλώδες ασβεστούχο. Δοκιμάστε την μονοποικιλιακή Ρομπόλα των αμπελώνων Αντωνόπουλου αλλά και τον Ορφικό οίνο μας (70% Αθήρι – 30%  Ρομπόλα).

Προμηθευτείτε τα κρασιά σας με αυθημερόν παράδοση στην περιοχή της Πάτρας, και 3-4 εργάσιμες ημέρες στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο eshop μας CAVACLAUSS.gr

 

Ακολουθήστε μας:

 

Recommended Posts
Μετάβαση στο περιεχόμενο