Περκασμός ή Γυάλισμα Αμπέλου

 In BLOG

Μια από τις πιο σημαντικές περιόδους ανάπτυξης της αμπέλου είναι το στάδιο που η περιεκτικότητα των σακχάρων αρχίζει να αυξάνεται.

Στις κόκκινες ποικιλίες είναι εύκολα αντιληπτό διότι κατά την περίοδο αυτή το χρώμα της σταφυλής μετατρέπεται από πράσινο σε κόκκινο. Ο λόγος που αλλάζει το χρώμα είναι της αύξησης της συγκέντρωσης των ανθοκυάνων.

Στις λευκές ποικιλίες αντιθέτως είναι πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτό διότι μετατρέπεται σε πιο ανοιχτό πράσινο. Παρόλα αυτά ένας σύνηθες τρόπος να αντιληφθούμε εάν μια λευκή ποικιλία βρίσκεται στο στάδιο του γυαλίσματος είναι πιέζοντας την ράγα, η οποία στο στάδιο αυτό αρχίζει να μαλακώνει. Αυτό γίνεται όταν η συγκέντρωση των καρετονοειδών και σακχάρων αυξάνεται.

Κατά την διαδικασία αυτή, η οξύτητα μειώνεται ενώ το μέγεθος, το βάρος και η περιεκτικότητα σακχάρων της ράγας αυξάνεται, όπως και αρχίζει να δημιουργείται ο αρωματικός χαρακτήρας της ποικιλίας.

Τέλος, η περίοδος αυτή στο βόρειο ημισφαίριο ξεκινάει μέσα Ιουλίου ενώ στο νότιο ημισφαίριο στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου. Έπειτα από την έναρξη του περκασμού ξεκινούν και οι δειγματοληψίες για την εκτίμηση της ημερομηνίας τρύγου.

Recommended Posts
Μετάβαση στο περιεχόμενο