Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στο σώμα του κρασιού;

 In BLOG

Με δυο λόγια, το σώμα του κρασιού είναι η αίσθηση που νιώθουμε στο στόμα μας την ώρα που το πίνουμε. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα για να το καταλάβουμε, είναι αν θυμηθούμε την αίσθηση στο στόμα μας όταν πίνουμε ένα γάλα πλήρες σε σύγκριση με ένα αποβουτυρωμένο. Η διαφορά στην περιεκτικότητα σε λιπαρά έχει ως αποτέλεσμα διαφορετική πυκνότητα μεταξύ των δύο και κατά συνέπεια διαφορετική αίσθηση στο στόμα. Με το κρασί συμβαίνει κάτι παρόμοιο, παρόλο που οι παράγοντες που επηρεάζουν το σώμα του είναι τελείως διαφορετικοί.

Η συγκέντρωση σακχάρων, η αλκοολική περιεκτικότητα, η οξύτητα και οι τανίνες είναι οι παράγοντες εκείνοι που καθορίζουν την αίσθηση που μας αφήνει ένα κρασί στο στόμα καθώς το δοκιμάζουμε. Για να δώσουμε μια ακριβή περιγραφή σχετικά με την αίσθηση αυτή συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε απαλό, μέτριο και γεμάτο σώμα. Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά τον κάθε ένα από τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν:

 

  • Σάκχαρα

Τα υπολειπόμενα σάκχαρα που υπάρχουν στο κρασί, δηλαδή εκείνα τα οποία δεν ζυμώθηκαν ώστε να δώσουν αλκοόλη, επηρεάζουν την αίσθηση πυκνότητας που αντιλαμβανόμαστε στο στόμα. Στην ετικέτα μιας φιάλης κρασιού, την πληροφορία σχετικά με αυτά μας την δίνει ο χαρακτηρισμός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος και γλυκός. Σε γενικές γραμμές όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση σακχάρων στο κρασί, τόσο πιο έντονη είναι η αίσθηση πυκνότητας στο στόμα και κατά συνέπεια πιο πλούσιο το σώμα του.

  • Αλκοόλ

Όσο περισσότερο αλκοόλ έχει ένα κρασί, τόσο πιο έντονη και γεμάτη είναι η αίσθηση που μας δίνεται δοκιμάζοντας ένα κρασί. Συνήθως λοιπόν καλοδουλεμένα κρασιά με αλκοολικό βαθμό μεγαλύτερο του 14%, παρουσιάζουν ένα γεμάτο και έντονο σώμα. Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι η Νέα Δρυς, το Cabernet του κτήματος Αντωνόπουλου, που γεμίζει το στόμα με τις ώριμες τανίνες και την πλούσια γεύση του και έχει αλκοολικό βαθμό 15,5%. Αντίθετα κρασιά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αιθανόλη συνήθως χαρακτηρίζονται και από πιο απαλό σώμα.

  • Οξύτητα

Η υψηλή οξύτητα ενός κρασιού γίνεται αντιληπτή από την έκκριση σάλιου στο στόμα μας. Γενικά έντονες και πολύ υψηλές οξύτητες είναι επιθυμητές σε κρασιά μέτριου και χαμηλού σώματος που ο στόχος τους είναι να είναι φρέσκα και δροσερά όπως η Ορεινή Άδολη Γης. Αντίθετα σε πλούσια κρασιά με γεμάτο, στρογγυλό στόμα επιθυμούμε η οξύτητα ακόμη και αν είναι υψηλή να είναι καλά εναρμονισμένη με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.

  • Τανίνες

Τέλος στη διαμόρφωση του σώματος του κρασιού επηρεάζουν και οι τανίνες. Οι τανίνες λοιπόν είναι εκείνο το συστατικό που δίνει την αίσθηση στυπτικότητας και πικράδας στο στόμα και βρίσκονται στη φλούδα και τα κουκούτσια του σταφυλιού. Η λευκές ποικιλίες σταφυλιού έχουν πολύ μικρή ποσότητα τανινών και τα κρασιά τους ακόμη μικρότερη λόγω του τρόπου οινοποίησής τους. Για να δοκιμάσετε ένα κρασί πλούσιο σε τανίνες επιλέξτε το Merlot του κτήματος Αντωνόπουλου ή ακόμη το Γεροντόκλημα Βερτζαμί-Merlot.

 

Recommended Posts
Μετάβαση στο περιεχόμενο